Dwiki Dharmawan – Rumah Batu REVIEW | Jazz’halo (Belgium)

November 4, 2018

Dwiki Dharmawan – Rumah Batu REVIEW | Jazz’halo (Belgium)

Een nieuw epos van de Indonesische toetsenist Dwiki Dharmawan helemaal in het verlengde van het alom bejubelde ‘Pasar Klewer’.

Net als op zijn ‘Pasar Klewer’ vinden we hier bassist Yaron Stavi en drummer Asaf Sirkis terug en ook net als vorige keer laat Dharmawan zich omringen door een hele waslijst van gastmuzikanten. Onder hen deze keer de Vietnamese gitarist Nguyên Lê en de Spaanse bassist Carles Benavent. De acht nummers variëren in lengte van zeven tot veertien minuten en vormen hoofdstukken van een muzikale fantasy-wereld boordevol dito sfeerscheppingen.

De openingstrack ontplooit zich als een zonsopgang, met fluit en piano die het kleurenpalet bepalen. Geleidelijk aan belanden we in een meer drukke en hectische wereld. In ‘Paris Barantai’ is het de zang à la Avishai Cohen (de bassist) en de vingervlugge pianopassage die de toon aangeven. De vloeiende baslijn verhoogt het verhalende aspect. In het middenstuk zorgt gitarist Lê voor een verrassende plotwending. Fluitist Sa’at Syah wendt op zijn beurt de verhaallijn af. ‘Impenan’ klinkt dan weer als een mix van “krotjong” (een populaire Indonesische muziekstijl) en tiki exotica. Couleur locale gegarandeerd maar dan wel met een lyrisch geïnspireerde pianopassage van Dharmawan. Verdere referenties reiken van Afrikaanse trance tot pure dance grooves. Hoogtepunt waarin al deze elementen verweven zitten, is de verslavende titeltrack onder de vorm van een suite in twee delen.

De manier waarop telkens steeds nieuwe contouren opduiken en het aanwenden van traditionele instrumenten (fluit, gamelan, zang) maken van ‘Rumah Batu’ een heel afwisselende luisterervaring gedrenkt in een Indonesisch kleurtje. Opgenomen in de Catalaanse studio La Casa Murada. Wereldmuziek in de breedste zin van het woord.

MORE